A MEWA saját fejlesztésű környezetbarát ipari mosási eljárása

Elsőre elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy vállalat csupán hővisszanyerés révén évente hétmillió liter fűtőolajat tud megtakarítani. A MEWA speciális mosó- és öblítővíz-újrahasznosítási rendszerét, a kaszkádtechnikát alkalmazó mosási technológiája éppen ezt teszi lehetővé, és ezzel komoly mértékben tehermentesíti környezetünket.

A környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvása a MEWA számára magától értetődő feladat. A teljes körű törlőkendő-szolgáltatásról közismert német vállalat saját környezetvédelmi eljárásokat fejlesztett ki. A kaszkádtechnika filterezi a még felhasználható mosóvizet az utolsó öblítési folyamatokból: a hagyományos eljárással szemben a MEWA így ötven százalékkal több vizet takarít meg, mivel az utolsó öblítések még hasznosítható vizét szűrés és előkezelés után további mosási fázisokhoz használják fel.

Ezen túl az energiaszükségletet részben a kimosott szennyezőanyagokból fedezik. „Már az előkészítés során is rengeteg értékes nyersanyagot takarítunk meg, a kimosott szennyeződések termikus felhasználásával pedig fedezni tudjuk a textíliák mosási és szárítási folyamataihoz szükséges energia nyolcvan százalékát” – mondja Horváth László, a MEWA Magyarország Kft. cégvezetője.

Ezek az újítások újra és újra meghatározzák az ágazat trendjeit. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a MEWA a textilmenedzsment ágazatban 1997-ben elsőként nyerte el a nemzetközileg érvényes ISO 14001-es környezetirányítási tanúsítványt.

A MEWA által alkalmazott környezetvédelmi eljárásokról, így például a kaszkádtechnikáról készült video a YouTube-on is elérhető:

Tanácsadó