Valóságpróba: mire jó egy biológiai alkatrész-mosóasztal?

Egyre szélesebb körben terjednek a környezetkímélő alkatrész-mosóasztalok, amelyek biológiai úton bontják le a szennyeződéseket. Milyen esetekben lehet ezeket hatékonyan használni? Mit nyújtanak ezek az eszközök valójában? És mire nem jók?

Budapest, 2017. november 2. – A szokványos mosóasztalok oldószereket használnak, és alkalmazásuk során olyan gőzök keletkeznek, amelyek veszélyeztethetik a dolgozók egészségét. Az eszközöket csak védőkesztyűben és légzésvédő maszkban szabad használni. Ezekkel szemben a biológiai alkatrésztisztító eszközök nyújtanak alternatívát. A MEWA Bio-Circle mosóasztal például olyan tisztítófolyadékot használ, amelyben mikroorganizmusok bontják le az olajokat és zsírokat. Ez óvja a munkatársak egészségét, kíméli a környezetet, és még az illata is kellemes.

De milyen mértékű ezeknek a „kímélő" folyadékoknak a tisztítóhatása? Elérhetjük velük ugyanazt az eredményt, mint egy vegyi oldószerrel? Elképzelhető, hogy bizonyos esetekben az egyik megoldás hatékonyabb, mint a másik? „Összehasonlító vizsgálataink kimutatták, hogy a MEWA Bio-Circle különösen jó munkát végez olajok és zsírok, valamint a ráégett kő-olaj-származékok eltávolítása során" – mondja Horváth László, a MEWA Textil-Service Magyarország Kft. ügyvezetője. Ezeknél az anyagoknál fejti ki teljes mértékben a hatását a vízszerű, pH-semleges, biológiai tisztítófolyadék. Ezen kívül remekül eltávolítja a szerves anyagokat, például az élelmiszeripari berendezésekben lerakódó cukrot is. A szokványos oldószereknek ilyen esetekben például esélyük sincsen.

Előnyök és hátrányok áttekintése

Kiemelkedően jó eredményeket érnek el a biológiai alkatrésztisztítók az alábbi szennyeződések eltávolítása esetében:

• olajok és zsírok,
• sók,
• forgács és por,
• cukor,
• ráégett kőolajszármazékok.

A biológiai alkatrésztisztítók kiemelkedően jól használhatók az alábbi anyagok tisztítása esetén:

• rozsdamentes acél,
• acél,
• alumínium,
• színesfémek.

Nem alkalmazhatók viszont a biológiai alkatrésztisztítók lakkok, festékek, gyanták, szilikonok és a kártevőirtásra használt biocidok eltávolítására. Az ilyen típusú anyagoknak nem szabad belekerülniük a rendszerbe, mert károsíthatják a mikroorganizmusokat. Az ehhez a csoporthoz tartozó szennyeződések megszüntetésére a szokványos hidegtisztítókat ajánljuk. Aki viszont a MEWA Bio-Circle mellett teszi le a voksát, nagy terhet vesz le az üzem válláról. A MEWA ugyanis teljes szolgáltatással együtt kínálja biológiai alkatrésztisztító berendezéseit: a bérbeadott mosóasztal mellé karbantartás és javítás is jár.

Képek letöltése

Biológiai alkatrésztisztítás MEWA Bio-Circle berendezéssel (Fotó: MEWA)

Biológiai alkatrésztisztítás MEWA Bio-Circle berendezéssel (Fotó: MEWA)

Elérhetőség