thumb_07_historie_mit-einem-Putz.jpg

MEWA cégtörténet

Hogyan lett egy egyszerű, de zseniális ötletből európai piacvezető

Egy márka, amely jelen van - 2008-tól napjainkig

Ma már szinte mindenhol találkozhatunk a többször használatosság elvével: Több mint egy millió alkalmazott hordja világszerte a MEWA ruházatát. A tisztítókendőinket, lábtörlőinket, védőhuzatainkat, mosdóhelyiségben alkalmazott termékeinket és ecsetes mosóasztalainkat 23 ország vállalatai használják. A textilmenedzsment fenntartható koncepcióját a felhasználók és a közvélemény is elismeri: 2013-ban a MEWA volt a 3 legjobb egyike a Német Fenntarthatósági Díj odaítélésekor a „Németország legfenntarthatóbb termékei / szolgáltatásai“ kategóriában.

Még ma is folyamatosan a fenntarthatóság határozza meg a fejlesztésünket. Így tehát folytatjuk a családi vállalat által kijelölt irányvonalat, azok után is, hogy a vállalat tulajdonosai 2014-ben átadták a helyüket a felügyelőbiztosságban és a kuratóriumban is. Jelenleg az igazgatóság a üzleti terület vezetőiből áll: Bernhard Niklewitz, Michael Kümpfel, Ulrich Schmidt und Hans Peter Weidling képezik együttesen az igazgatóságot, akik kivétel nélkül komoly vezetői tapasztalattal rendelkeznek és hosszú évek óta szorosan kapcsolódnak a MEWA-hoz. A vállalatot egy családi vállalatnak megfelelően irányítják tovább, és sikeresen folytatják a fenntartható terjeszkedés stratégiáját: Az immenhauseni, hamelni és manchingi üzemeket kibővítették, és új üzemek épülnek Saarlouis és Weil im Schönbuch városokban. Remyben és Prágában 2015-ben új átrakodási pontok nyíltak meg, és már a tervezés fázisában van egy római átrakodási pont. Így tehát a jövőbe fektetünk be. Számunkra nem az a fontos, ami holnap lesz, hanem az, ami holnapután, és ez motivál, lelkesítés és hajt bennünket.

2000-2008 Egy európai vállalat

Az új évezredben az új termékekkel új célcsoportokat tárunk fel. A MEWA többek között fokozottan koncentrál a rendkívül specializált védőruházat kifejlesztésére, és teljesen új generációs hő- és lángvédő ruházatot vezet be a piacra.

Az élelmiszergyártásban és -kereskedelemben dolgozó munkatársak ruházatának ápolása során a munkaruházatot az RABC higiéniai követelményei szerint ellenőrizzük. Ezzel a MEWA Európában első textilszolgáltatóként bevezeti az RABC rendszert, és a 14065 szabvány szerint termel. A MEWA döntést hozott arról, hogy Belgium, Franciaország és Ausztria mellett további szomszédos országokra is fokozottan kiterjeszti jelenlétét.

Svájcban és Csehországban már 1996-ban megkezdték tevékenységüket a társaságok. Milánó közelében egy üzem épül, melynek célja, hogy az olaszországi vállalatokat közvetlenül Olaszországból lássa el. A vállalatcsoport Spanyolországban megalapítja a MEWA Servicio Textil, S.L. vállalatot. Franciaországban 2007-ben kezdi meg működését egy termelő társaság. 2008-ban, vállalatunk fennállásának 100 éves évfordulóján a MEWA 4.115 munkatársat számlál 43 telephelyen Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában.

1990-2000 Növekedés a minőségen keresztül

1991-ben a MEWA 21 telephelyen több mint 3.000 munkatársat számlált. Az elmúlt évtizedben az ügyfelek száma 35.000-ről 82.000-re emelkedett. A kilencvenes években átszervezték a vállalatcsoportot, és négy üzleti területet hoztak létre.

Az ügyvezetés a következőképpen alakult: Tilman Damm, Marketing és értékesítés, Klaus Jürgen Gerdum Ügyfelek és Szervezés, Rudolf Küttelwesch Technika és termelés, valamint Bernhard Niklewitz felelt a Vállalati szolgáltatás területért. Gabriele Gebauer és Rolf Beisse közösen alkották az igazgatóságot. Az ügyfélszolgálatot tovább fejlesztették: A MEWA 1990-ben kezdte el bevezetni az átfogó minőségirányítást, és a következő vállalati célkitűzést határozta meg: „Nulla hiba elégedetlenség vagy reklamáció miatt“.

1992-ben a MEWA első textilszolgáltatóként kapta meg a nemzetközi minőségbiztosítási szabvány, a DIN ISO 9001 szerinti tanúsítványt. A környezetvédelmi technológiák évtizedes fejlesztését 1997-ben hivatalosan is elismerték. Az iparágban elsőkét kapta meg a MEWA az ISO 14001 szerinti tanúsítást. Ezen kívül az ügyvezetés a vállalati portfolió kibővítése mellett döntött. A „MEWA Műszaki kereskedelem“ üzleti terület a kilencvenes évek közepétől kezdődően teljeskörű kínálatot nyújt a vállalat ügyfeleinek munkavédelmi és a műszaki szükségleteket kielégítő árucikkekből, amelyek katalógusból rendelhetők.

1978-1990 A környezetvédelem fontosabb, mint a terjeszkedés

1980-ban kezdte meg tevékenységét a MEWA-nál a cégalapító Hermann Gebauer leányunokája, Gabriele Gebauer és a férje Rolf Beisse. A nyolcvanas évek elején új gondolkodásmódot vezettek be: Ügyfeleink számára a legjobbak akarunk lenni. Azonban ugyanolyan elhivatottsággal fordultak a MEWA technikusai és mérnökei a környezetvédelem felé, mint amellyel a szolgáltatás gondolatát a vállalatnál alkalmazták. A MEWA új ügyvezető asszonyának a jelszava már a kezdetektől fogva igy hangzott: A környezetvédelem fontosabb, mint a terjeszkedés

A MEWA már a hetvenes évek közepén telepítette az első saját tervezésű szennyvíztisztító berendezését. Ez utat mutatott a technika állása számára.

A MEWA mérnökei elsősorban az energiamegtakarítás nagyon okosan kidolgozott rendszerére voltak büszkék. A szennyvíztisztítás folyamatában kinyert, újrahasznosított olaj energetikai felhasználása mellett 1980-ban az első alkalommal alkalmaztak hőcserélőket és hőerőműveket.

A piaci pozíciót új értékesítési rendszer kialakításával javították Németországban, Ausztriában, Belgiumban és Franciaországban.

1960-1978 Munkaruházat teljes körű szolgáltatással

A korszerű termékekkel, modern technológiákkal és az első másik európai országban megnyitott telephelyekkel a MEWA új piacokat hódított meg a hetvenes években. Már 1961 óta Käthe Draub, Hermann Gebauer második világháborúban elhunyt fiának az özvegye áll a vállalat élén, aki 1965-ben áthelyezte a vállalatcsoport igazgatási székhelyét Wiesbadenben. De nem csupán a vállalat székhelye változott, a kínálat is kibővült 1968-ban.

Munkaruházat textil szolgáltatással. Az új üzleti elképzelés kiváló fogadtatásban részesült az ügyfeleknél.

Bérelhető munkaruházat szolgáltatási csomagban – ez korábban ismeretlen volt Németországban. A kereslet hatalmas volt. 1969 végére a MEWA már több mint 10.000 személyt öltöztetett. Annak ellenére, hogy például a hamelni mosoda kezdetben három műszakban termelt éjjel-nappal, alig győzte teljesíteni a megrendeléseket.

Elkezdődött a textíliák ipari tömeges feldolgozása: A munkaruházati mosodák mosógépeket/centrifugákat, szárítókat és finisher alagutakat kaptak, így az ügyfeleket kielégítő szolgáltatást tudtak biztosítani. Néhány évvel később a tisztítókendők mosodáiban a régi ellenáramú berendezéseket és centrifugákat modern mosósorokra, présekre és szárítókra cserélték. Ezen kívül a számítógépes rendszerek is beköltöztek az üzemekbe és az ügyfélszolgálatra.

1974-ben a MEWA kilépett külföldre, és telephelyet létesített Belgiumban. 1975-ben a MEWA átvette az osztrák Habsburg Excelsior csoportot. 1978-ban az üzleti tevékenységet már Franciaországra is kiterjesztették.

1945-1960 Újjáépítés a második világháború után

A második világháború után Hermann Gebauer Nürnbergből kiindulva kezdte el újjáépíteni a vállalatot. A háborúban nagyrészt megsemmisültek a nürnbergi, müncheni, neu-isenburgi, mönchengladbachi, stuttgarti és hamburgi telephelyek, amelyeket rövid időn belül sikerült helyreállítani, és újra beindultak az üzemek.

A régi ügyfelek is újra bejelentkeztek, mint például a Birodalmi Vasút (Reichsbahn), új nevén Szövetségi Vasút (Bundesbahn), valamint a Volkswagen üzemek. De új ügyfelek, például újságkiadók is érdeklődtek a MEWA rendszere iránt.

1953-ban újév napján 75 éves korában elhunyt Hermann Gebauer gyárigazgató. Halála után a felesége, Charlotte Asszony vette át a MEWA irányítását.

Az 1958-as jubileumi évben a MEWA ismét 400 munkatársat foglalkoztatott. Ebben az évben összesen 70 millió tisztítókendőt mostak ki és az árbevétel 8,45 millió márka volt. Időközben már a kendőket is a MEWA szövödéjében szőtték a hamelni telephelyen.

1908-1945 Szövés, mosás és csere

1908-ban Hermann Gebauer kereskedő alapította meg a „Mechanische Weberei Altstadt GmbH“ vállalatot Szászországban, Ostritz-Altstadt bei Görlitz városban 20 munkatárssal. A cégalapító teljesen új szolgáltatást kínált: A MEWA tisztítókendőket gyártott a gépek és a berendezések tisztításához. „Textíliák szövése, majd mosása és kopás esetén cseréje“ hangzott a fiatal vállalkozó koncepciója.

A tisztítókendők mosására a cégalapító hamar talált együttműködésre kész mosodákat, amelyekben részesedést is szerzett. Később, a húszas és harmincas években már saját mosodákat üzemeltetett.
Már a huszadik évszázad elején is egyre nőtt a tisztító anyagok iránti kereslet. Az olaj, a zsír, az oldószerek és a festékek megkeserítették a gépgyárak, vas- és acélművek munkásainak életét. A gépeket még túl gyakran szinte kizárólag régi törlőrongyokkal vagy tisztítóvattával takarítottak. Használat után a zsírtól csöpögő rongyok egyszerűen a fűtőkazánba kerültek. Ez a megoldás egyrészt teljesen alkalmatlan volt ipari célokra, másrészt hosszú távon túl drága is volt. Így az ötlet gyorsan bevált.

Hermann Gebauer már az alapítás évében bejegyezhette a megrendelőkönyvbe az első nagy ügyfelet: a Királyi Szász Állami Vasút, Szászország legnagyobb vállalata. Már 1909-ben bővíteni kellett az üzem épületét. A húszas évek elején a MEWA megrendelőkönyv olyan volt, mint a német gazdaság „Ki kicsoda“-ja. A Birodalmi Vasút mellett olyan nevek szerepeltek a MEWA tisztítókendőkön, mint például Siemens, AEG, Bayer, Henschel vagy Leuna-Werke.

A második világháború kezdetéig Németországban és Ausztriában 14 MEWA üzem működött. 1200 munkatárs 18.000 ipari és kisipari üzemet látott el géptisztító kendővel az akkori birodalmi területen.