gyakran keresett

  • Mewa törlőkendők
  • olajfelfogó szőnyegek
  • alkatrésztisztító berendezések
  • Mewa felmosófejek
az áttekintéshez

Ipar 4.0: lehetőség a fenntarthatósági gondolat megvalósítására - A Mewa technológiai fejlesztései a környezet ügyét is szolgálják

2022. május 24.
innováció
A Mewa a törlőkendők mosása során kinyert elsősorban olajos szennyeződésekből hőt fejleszt, amely a mosó- és szárítógépek energiaszükségletének nyolcvan százalékát biztosítja. (Fotó: Mewa)

Budapest, 2022. május 24. – Az Ipar 4.0 néven ismert legújabb technológiai fejlesztési trendek arra is kiváló lehetőséget kínálnak, hogy a vállalatok környezetvédelmi törekvéseit előmozdítsák. Az elsősorban ipari törlőkendőrendszeréről ismert német Mewa műszaki és gazdasági megoldásai kialakításakor is arra törekszik, hogy megfeleljen a fenntarthatósági irányelveknek.

A műszaki haladás feltartóztathatatlan, néhány szektorban szinte naponta szembesülünk újdonságokkal. A legújabb kori, negyedik ipari forradalmat olyan technológiák alkalmazása jellemzi, mint a mesterséges intelligencia, a nanotechnológia, a robotika, az additive manufacturing, a „dolgok internete”(IoT) vagy az önvezető járművek – és ezzel még nem soroltunk fel minden olyan jövőbe mutató fogalmat, amely hamarosan döntő mértékben változtatja majd meg számos gazdasági ág szerkezetét. Fontos azonban az is, hogy ezek a radikális változások egyúttal megfeleljenek az ENSZ által elfogadott Agenda 2030 környezetvédelmi intézkedéscsomag fenntartható fejlődést szolgáló céljainak.

A fenntarthatóság témája számos vállalkozás számára újdonságot jelent. Nem így a Mewa csoportnak, amely 1908 óta tevékenykedik a textilszolgáltatási ágazatban, és amelynek szolgáltatásai a többszöri felhasználhatóságon alapulnak. A „MEWA textilsharing”, az ipari textíliák megosztáson alapuló többszöri használata, az alapítók múlt század eleji ötlete 1908-ban forradalmian újnak számított – ma tökéletesen megfelel a jelenkori elvárásoknak. A cég üzleti alapötlete már önmagában szolgálja a fenntarthatóságot. Ha eldobható törlőkendők helyett többször felhasználható törlőkendőket alkalmazunk, csökkentjük a keletkező hulladék mennyiségét. A fenntarthatóság és a természeti erőforrásokkal történő takarékoskodás a Mewa teljes szolgáltatási rendszerét jellemzi, annak minden alkotórészével együtt.

Mosási eljárások.

A Mewa a mosás és öblítés során felhasznált vizet megszűri, és több lépcsőben alkalmassá teszi az újra felhasználásra. Ez a „kaszkádtechnológiának” nevezett eljárás mintegy ötven százalékkal csökkenti az elfogyasztott víz mennyiségét. Ezen kívül egy saját fejlesztésű szennyvízkezelési rendszerrel azt is elérik, hogy a csatornába engedett szennyvíz 99,8 százalékos tisztaságú legyen. A mosóberendezésekben a mosott textília volumenéhez igazított mennyiségű, biológiailag lebomló mosószereket használnak. Ezek a módszerek a szokásos eljárásokhoz képest 85 százalékkal csökkentik a környezeti terhelést. Mindez azt jelenti, hogy a víz tisztaságának megóvása érdekében a Mewa jóval többet tesz, mint amit a jogszabályok és az ipari szabványok előírnak.

A berendezések hatékonysága.

A Mewa üzemei különösen innovatív technológiákat alkalmaznak. Az ipari törlőkendőkből kinyert szennyeződésekből hőt nyernek ki, ami a mosó- és szárítógépek energiaszükségletének nyolcvan százalékát fedezi. Ezzel évente sok millió liter fűtőolajat lehet megtakarítani. Emellett kifejlesztettek egy speciális, több lépcsős szárítóberendezést, amely a szokásos szárítóknál lényegesen hatékonyabban működik.

Gyártási folyamatok

Ezen a téren is a fenntarthatóság számít vezérelvnek. Az ipari törlőkendők előállításakor például összegyűjtik a bolyhokat, amelyeket gépjárműgyártás során szigetelőanyagként építenek be az autókba.

Szállítás és logisztika

A környezetterhelés maximális csökkentése érdekében a Mewa a legújabb és legkevésbé szennyező járműveket használja, és a szállítási útvonalakat az üzemanyag-fogyasztás és a kibocsátás optimalizálását szem előtt tartva tervezi meg. Svájcban tavaly az ágazat első vállalataként üzembe állítottak egy hidrogénmeghajtású teherautót, Berlinben és nemsokára már Hamburgban is villanymeghajtású járművekkel – köztük elektromos teherszállító kerékpárokkal – viszik ki a termékeket az ügyfeleknek.

Csomagolás

Az újrahasznosítási elvet a csomagolásban is alkalmazzák. A szállítás és tárolás során mosható textilzsákok biztosítják a munkaruházat védelmét és higiéniáját. Az ipari törlőkendőket SaCon biztonsági tárolóedényekbe gyűjtik, amelyek újrahasznosíthatók, és egyúttal megfelelnek a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó nemzetközi ADR előírásoknak.

Környezettudatosságának köszönhetően a Mewa-t számos nemzetközi díjjal tüntették ki. Nemrégiben Olaszországban a Confindustria iparszövetség újrahasznosítási elismerését, illetve a német Deutschland Test fogyasztóvédelmi magazin díját vehette át a vállalat.


kép- és filmanyag


Sajtókapcsolat


Live PR

Náray Vilmos Telefon: +36 30 448 5215 naray@livepr.hu

Puskás Tivadar út 3. 2040 Budaörs


az áttekintéshez