_Z__9175-93_Pano.tif

Környezetvédelmi felelősség

A fenntartható hozzájárulásunk a jobb életminőséghez

Környezetbarát, elismert és kiváló – környezetvédelmi felelősség a MEWA-nál

A környezetvédelem és az erőforrások kímélése a MEWA-nál több mint 30 éve kiemelt fontosságot élvez. Az a környezetvédelmi célkitűzésünk, hogy túlszárnyaljuk a törvényi követelményeket. Ez a termelőüzemekre is, valamint a termékekre és szolgáltatásokra is egyaránt érvényes. A legfontosabb feladataink egyike, hogy folyamatosan fejlesszük a környezetvédelmi technológiát. Nem hiába nyertük el már 1997-ben az ágazat első vállalataként az ISO 14001 szerinti nemzetközi környezetvédelmi tanúsítványt.

A szolgáltatásunk az alkalmazott környezetvédelem. A MEWA textilmenedzsment többször használatosságának elvével nagy mennyiségű hulladék kerülhető el, ami védi az értékes erőforrásokat. A termékeink szállítása és tárolása során is textil szennyeszsákokat és hosszú élettartamú konténereket használunk.

Ezen kívül a természet felelősségteljes megóvása érdekében környezetkímélő termelési eljárásokat, hővisszanyerést, maradványanyagok hőtermelésre való felhasználását, szennyvízkezelést, nyersanyag-újrahasznosítást és nem utolsó sorban technikailag kifejlett kaszkádrendszert alkalmazunk a friss víz takarékos felhasználása érdekében. Ily módon a környezetvédelem terén mindig egy lépéssel előrébb járunk, és az erőforrások kímélése és a hulladék minimalizálása révén jelentős mértékben hozzájárulunk a környezet megóvásához.

Az alkalmazott környezetvédelem A többször használatosság elve a MEWA-nál

Tisztítókendőink a használattól függően akár 50 alkalommal is kimoshatók és újra használhatók. A MEWA tisztítókendők „alternatívája″ a papír vagy a szövet kendő. Ezek azonban egyetlen használat után a szemetesbe kerülnek.

Még szerencse, hogy a MEWA a többször használatosság elvét alkalmazza. Így jelentős mennyiségű hulladékot lehet megtakarítani.

A tisztítókendők és a munkaruházat szállítása és tárolása során is többször használatos termékeket használunk: A ruházat kiszállítása szövetből készített zsákokban történik.

A tisztítókendők biztonságos tárolására és szállítására saját fejlesztésű, hosszú élettartamú MEWA SaCon® biztonsági konténereket használunk. Ily módon is hozzájárulunk a hulladék minimalizálásához. 

Környezettudatos újrahasznosítás Erőforrásmegőrzés

Az erőforrásmegőrzés a MEWA vállalatirányítási rendszer szerves részét képezi. Ezért fejlesztettük ki az öblítő- és mosóvíz speciális újrahasznosító rendszerét: a kaszkádtechnikát. Ennek során a fő mosási ciklusból és az öblítési folyamatból származó még felhasználható mosóvizet átszűrjük, előkészítjük és egy körfolyamatban több szinten újra felhasználjuk a mosási folyamatban.

Ez a hagyományos eljárásokhoz képest akár 50 százalékkal csökkenti a vízfogyasztást. A minimalizált szennyvízmennyiség tehermentesíti a kommunális szennyvíztisztítóműveket és végső soron a vizeket.

Környezetkímélő mosás

A mosószereket a MEWA részben saját maga fejleszti, hogy gazdasági és ökológiai szempontból is hozzájáruljon a környezetvédelemhez. A biológiai úton lebomló mosószereket és mosókészítményeket speciális adagoló- és vezérlőrendszerek állítják be a szennyezettség mértékének megfelelően. Ennek segítségével pontosan annyi mosószert használunk, amennyi feltétlenül szükséges, és így tiszta eredményt kapunk.

A hagyományos mosási eljárással szemben így 85%-kal kevésbé terheljük a környezetet.

Az energia ésszerű alkalmazása Hővisszanyerés

A MEWA többszintes hővisszanyerő rendszereket alkalmaz, hogy tartósan csökkentse az energiafogyasztást. Az úgynevezett hőcserélőkkel a mosó- és szárító berendezésekből származó energiát a víz és az üzemi helyiségek felfűtésére használhatjuk.

De ez még nem minden: A szennyeződésből energiát nyerünk. A kimosott szennyeződések – elsősorban a tisztítókendőkből származó hulladékolaj – termikus felhasználásával fedezzük a tisztítókendők mosási és szárítási folyamataihoz szükséges energia akár 80%-át. Az ehhez szükséges gőzkazánokat környezetvédelmi okokból magas hőfokú égéskamrákkal és füstgázmosókkal szereltük fel. A füstöt csak gondos tisztítás után vezetjük el. Ezekkel az intézkedésekkel a MEWA évente megközelítőleg 7 millió liter fűtőolajat takarít meg.

99,8 százalékos tisztasági szint Szennyvíztisztítás

Alapvetően minden mosást végző MEWA üzem egész Európában saját szennyvíztisztító rendszerrel rendelkezik. Ezáltal a törvényi előírásokat és az iparágban megszokott szabványokat messze túlszárnyalva felelünk meg a vízkészletek védelme iránti felelősségvállalásunknak.

A szennyvíz kémiai-fizikai előkezelése során nagymértékben kiválasztjuk a szennyező és káros anyagokat a vízből. A biológiai tisztítási fázis során baktériumok bontják le az oldott szennyeződéseket. Így a MEWA a szennyvíztisztítás során 99,8 százalékos tisztasági szintet ér el.

A nyersanyagok újrahasznosítása a MEWA-nál Ésszerű újrahasznosítás

Minden MEWA tisztítókendő fenntartható módon kíméli a környezetet, mert sokszor újra felhasználható. De ez még nem elég a MEWA-nak. A környezettudatos gondolkodásmód már a kendők gyártásánál kezdődik: A MEWA saját immenhauseni szövödéjében évente több mint 100 millió tisztítókendőt gyártanak. Ennek során nagy mennyiségű pamutbolyh keletkezik. Ezeket a legmodernebb készülékek szívják fel és gyűjtik össze. Nagy kár volna, ha hulladékként kezelnénk a bolyhokat. Hiszen ideális megoldást jelentenek például az autóiparban, mert könnyen feldolgozhatók szigetelő anyagnak. Így évente kb. 72 tonna bolyhot hasznosítunk újra.

A MEWA környezetvédelem iránti elkötelezettsége abban is megmutatkozik, hogy a tisztítókendő gyártásához újrahasznosított fonalakat alkalmaz. A MEWATEX® tisztítókendő típusnál a fonalakban az újrahasznosított anyag részaránya évente kb. 2.000 tonna – ami a teljes mennyiség 50 százaléka.

És még tovább megyünk. A MEWA arra is ügyel, hogy a fonálgomolyagok keménypapír hüvelyei többször használatos termékek legyenek – ezzel szintén kb. 21 tonna hulladékot takarítunk meg évente. A raklapos fonál fóliacsomagolását a kendők szállítási csomagolásaként hasznosítjuk újra.